Samospráva sa dnes pustila do boja s premnoženými diviakmi

30.07.2013 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 30. júla (TASR) - Lesným porastom v okolí Vranova nad Topľou sa dnes ozývala hlasná streľba, pokriky honcov a zvuky drevených rapkáčov. Nekonala sa tam kolektívna poľovačka, ale netradičný hon na diviačiu zver v réžii miestnej samosprávy, poľovníkov a pracovníkov Lesov SR.
Dnešná nadhánka, na ktorej sa okrem poľovníkov a lesníkov podieľali desiatky aktivačných pracovníkov a príslušníkov mestskej polície, si stanovila za cieľ vytlačiť premnoženú diviačiu zver z vranovského intravilánu do vzdialenejších lesných porastov. V poslednom období je totiž diviaky čoraz častejšie vidieť pri hľadaní potravy v okrajových častiach mesta. Majú z nich obavy nielen obyvatelia rodinných domov, ale i viacerých vranovských sídlisk, kde bol zaznamenaný ich pohyb.
"V uplynulom období sme zaevidovali niekoľko desiatok sťažností od občanov, že diviaky sa pohybujú v blízkosti ich obydlí a spôsobujú im škody v záhradách," priblížil vranovský primátor Ján Ragan. So spomínanými zvieratami má osobnú skúsenosť napríklad Vranovčan Jozef Švec-Billý. "V zime som na Viniciach videl troch diviakov a naposledy aj bachyňu s mladými," povedal. Diviačia zver si podľa jeho slov v poslednom čase mimoriadne obľúbila zeleninu, ako aj kompost miestnych záhradkárov.
Hon podobný tomu dnešnému, ktorý bol sprevádzaný hlasným rapkaním, krikom a streľbou so slepými nábojmi, plánuje samospráva zopakovať s odstupom niekoľkých dní. "Určite to má význam a prinesie to požadovaný efekt. Po silvestrovských oslavách sprevádzaných ohňostrojmi sa v častiach niektorých revírov neukáže podľa našich skúseností zver aj celý mesiac," poznamenal hospodár poľovného revíru Lysá Hora Ľuboš Tuľák.
Samospráva chce bojovať proti premnoženým diviakom v nasledujúcich mesiacoch aj sériou ďalších preventívnych opatrení. V lesoch nad mestom plánuje umiestniť odpudzovače prchavého charakteru, s pomocou ktorých by sa mala zver vybraným lokalitám vyhýbať. Radnica sa chce po dohode s vlastníkmi pustiť aj do čistenia pozemkov v okrajových častiach mesta. "Zároveň sme dohodnutí s poľovníckymi združeniami, že v jesenných mesiacoch, kedy je čas lovu, zvýšia počet ulovených diviakov a začnú ich zakrmovať v iných lokalitách, aby sa z mesta napokon stiahli," uzavrel Ragan.
 

Vyberte región